25 Mayıs 2015 Pazartesi

KAYISI REÇELİ

Ne zamandır reçel yapmamıştım, yapmakta aklımda yoktu aslında.pazarda dolaşırken kayısıları  görünce tezgaha yanaştım görüntü güzeldi, satıcı çocuğa tadının tatlı olup olmadığını sordum aşırı öz güvenle "çok tatlı abla istersen tadına bak" deyince haliyle baktım ama en ufak bi  tatlı emaresi yoktu kayısıda, sonra kaynağını anlayamadığım yine o aşırı özgüvenli haliyle " denk gelmiştir abla al bi tane daha tadına bak" deyince "eh olabilir " deyip aldım bi tane daha oda tatsızdı. 2 kayısı yedikten sonra nedense almaya mecbur hissettim kendimi. ilk önce yarım kilo alıcaktım sonra reçel yapabileceğim geldi aklıma 1 kilo aldım. bi kaç gün dolapta bekledi sonra mı ? sonrası reçel oldular tabii :) kaynatırken bilgisayara daldığım için biraz fazla kaynattım koyu kıvamlı bi reçel oldu ama lezzet muntazamdı. şimdi kayısının öz geçmişini  okuduğunuza göre gelelim reçel tarifine....



MALZEMELER

1 kilo çok tatlı olmayan kayısı

1/2 kilodan biraz fazla şeker

1 paket vanilya

2-3 damla limon suyu ( ekşi tatlı tatları seviyosanız limon suyunu biraz daha arttırabilirsiniz)


YAPILIŞI

  kayısıları yıkayıp kurutun ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. şekeri üzerine döküp 1 gece bu şekilde bekletin. kayısılar ertesi gün şekerin de etkisi ile sulanmış olacak. tencereyi ocağın en küçük gözüne koyun ve altını kısmadan kaynamaya bırakın, bu esnada asla ve asla su eklemeyin.30-35 dk kaynatın. altını kapatmaya 10 dk kala limon suyu ve vanilyayı ekleyin. soğuyunca cam kavanoza koyun..

Afiyet olsun...

2 yorum:

Saadet Uslu dedi ki...

Meyveler iyice tatsızlaştı artık. Çok erkek sarartıyorlar kayısı sanırım. Tadı tam olmuyor o yüzden...

pınar aykut dedi ki...

evet eskisi gibi değil kayısılar maalesef, biz de şekerpare kayısıların çıkmasını bekliyoruz artık...